Casele de lemn din Munții Apuseni

Vă doriți veri liniștite alături de familie sau plimbări prin aerul curat de munte? Sau poate că vreți să aveți o casă călduroasă? Atunci vă îndemn să vă îndreptați privirea către casele din lemn. Ați studiat deja opțiunile, asta este sigur, și dacă ați ajuns până aici înseamnă că printre prioritățile dumneavoastră se află casele de lemn.

Idei, planuri si constructie

Dacă sunteți interesat în a construi o casă de lemn, știți deja că este o decizie înțeleaptă. Pentru asta aveți nevoie de o idee, un loc, o mână de ajutor, o drujbă și…lemn. Spunem că este o decizie înțeleaptă deoarece casele din lemn tradiționale sunt ieftin de construit, sunt călduroase și eficiente. Casele de lemn sunt variante la preț scăzut, ecologice și practice. Chiar dacă vă doriți doar o casă de vacanță mică, opțiunile nu sunt restrînse în ceea ce privește contrucția și locația.

O altă posibilitate este să găsiți case din lemn de vânzare, lucru foarte ușor de făcut. In ultimii ani tot mai mulți români dar și străini vor să cumpere o casă de lemn în România. Sunt nenumărate opțiuni în ceea ce privește locul pe care să-l alegeți. Stim prea bine că zona cea mai des căutată în materie de case de lemn de locuit este zona de munte. Și fără nici un dubiu, v-ați gândit și dumneavoastră cât de frumos ar fi să vă treziți dimineața cu susurul unui râu la fereastră și zgomot de brazi. Sau să beți cafeaua pe terasa dumneavoastră în timp ce admirați muntele, verdele atât de frumos și calmul ce vă înconjoară. Acestea sunt realele motive pentru care oamenii își doresc o casă din lemn. Însă multă lume își face griji în privința prețului.

Ați citit sau măcar ați auzit ceva despre casele de lemn din munții Apuseni care sunt atât de celebre? Celebre datorită apusenilor, care și-au făcut o reputație de peste 100 de ani în ceea ce privește construcția unei case de lemn. Dacă înainte casele din lemn tradiționale aveau doar o cameră și erau chiar mici, astăzi găsiți case tradiționale în divese modele și construite cu ajutorul a numeroase sisteme.

Pret si constructori

Veți găsi și mici afaceri locale care se ocupă cu construcția unei case din lemn acolo unde dorește clientul. Această opțiune vă face deja cu ochiul și vă asigurăm că nu trebuie să vă faceți griji privitor la preț. Prețul diferă în funcție de mărimea casei. Orientativ, prețul poate ajunge până la câteva zeci de mii de euro pentru o casă care are 150-200 de metri pătrați. În orice caz, casele construite din lemn sunt mult mai ieftine decât cele contruite din orice alt material dur, deoarece atât manopera cât și materialele au prețul mai scăzut.

Casele de lemn din munții Apuseni pot avea un preț începând de la 100 euro pe metrul pătrat, când vorbim de o casă semifinisată (construcția pereților, învelitorii, acoperișului, montarea ferestrelor, montarea pardoselii și ușii) și poate ajunge la 180 de euro pe metrul pătrat pentru locuințele finisate. Prețul unei case din lemn poate fi redus la jumătatea datorită faptului că lemnul costă de două ori mai puțin decât celelalte materiale dure, precum cărămida. Altfel spus, prețul unei garsoniere medii într-un bloc de oraș este echivalent cu prețul unei locuințe finisate în Munții Apuseni.

Un alt avantaj al lemnului este că lasă casa să „respire”, deoarece este un material natural și ecologic, împiedicând apariția condensului sau igrasiei. Apoi, o dată ce aveți banii și materialele necesare, veți putea să vă contruiți locuința chiar și în 5 zile, cu o echipă de până la 27 de persoane. Dacă dispuneți de resursele necesare, aveți doar un pas până la a avea propia casă de lemn modernă și ecologică.

Meșterii din Apuseni construiesc case de diferite modele și mărimi și pentru că sunt chiar serioși, construiesc casele de două ori, în cazul în care sunt solicitați în altă parte a țării. Ei folosesc o metodă aplicată de sute de ani de apuseni: construiesc casa mai întâi la atelierul meșterului, după care numerotează fiecare componentă, urmând a fi trasportată și montată la locul indicat de client.

Cultura

Munții Apuseni dețin și primul sat ecologic din țară, deci dacă sunteți un iubitor al naturii și vă doriți o casă din lemn ecologică, aici este locul unde trebuie să veniți. Munții Apuseni, împreună cu satele sale, au avut parte din plin de dezvoltare a infrastructurii și turismului, tot mai mulți români și străini solicitând o casă de lemn în care să locuiască, măcar pentru perioada vacanței. Dacă vă hotărâți că vreți să locuiți în munții Apuseni, veți descoperi că sunteți înconjurat de un adevărat muzeu etnografic, cu fel de fel de căsuțe frumoase și priveliști nemaipomenite. Nu vă gândiți că sunteți departe de civilizație, deoarece vă veți afla chiar în inima ei, contribuind la dezvoltarea turismului ecologic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *