Casele tradiționale din lemn

Când vrem să ne imaginăm România, vedem câteva case din lemn, iarba proaspat cosita cu motocoase ieftine, in zone inconjurate de păduri și munți. România este plaiul unde oamenii vor să se simtă în siguranță, înconjurați de căldură. De aceea casele tradiționale românești din lemn sunt cartea noastră de vizită. Acestea reprezinta expresia nevoilor și viziunilor noastre dar și expresia unui trecut atât de bogat.

Casele tradiționale

Sunt la mare căutare nu doar de către români ci și de străini și nu doar pentru vacanțe ci și pentru locuit. Zonele noastre de munte sunt în posesia unor case de poveste, asemeni celor amintite în poveștile lui Andersen.

Din nordul țării și până în sud, țara își poartă mândră medaliile câștigate în secole de muncă. Afaceriștii au văzut oportunitatea și au construit afaceri locale care au drept obiect de activitate construcția de case. Un bun exemplu este firma Castellan din Sibiu. Firma realizează casele din lemn castellan, atât de bine cunoscute. Înființată în 1998, firma se ține de atunci de promisiunea inițială: lucrează la casa de vis.

Deoarece oamenii nu se mulțumesc doar cu o vacanță într-o casă tradițională românească, își doresc una pentru ei, astfel de firme de construcții au mult succes.

Sibiul

este o zonă în care casa tradițională din lemn este la mare căutare de către străini. Muzeul Astra de aici încurajează construcția de case tradiționale.Acesta pune la dispoziția doritorilor 24 de planuri de case țărănești. În zona Moldovei sau în Ardeal, vânzările și cumpărările sunt făcute de români. Locuitorii orașelor investesc tot mai mult în casele tradiționale în diverse zone ale țării, iar 90% dintre cumpărători sunt străini. Fapt care ne arată că tradițiile românești sunt frumoase și potrivite pentru turism.

Piata Mica si Turnul Sfatului, Sibiu, Romania
Zona Sighișoara

găsim străduțe și sate întregi pline de case din lemn tradiționale și locuri în care oamenii uită de timp și spațiu, pierzându-se în frumusețea ce le abundă ochii. Fiind singura cetate locuită a României, Sighișoara este un reper în turismul nostru. Casele de lemn răsar printre frumusețea străzilor, a priveliștii și a oamenilor care sunt atât de obișnuiți cu turiștii încât nu-i mai consideră străini. Aici nu mai simțim timpul și reușim să ne detașăm pentru câteva secunde de realitatea cotidiană și să evadăm într-un prezent care pare desprins din altă lume. Vorbim de sate vechi, cu istorii și povești care captează turiștii. Prințul Charles a rămas fermecat de acest loc și chiar și-a cumpărat o casă în zonă.

Zona Bucovinei

nu este mai prejos atunci când vorbim de turismul național. Casele de aici datează din anii 1700 și au fost îngrijite de către proprietari sau chiar restaurate de oamenii pasionați. Casele tradiționale din Bucovina au aspect masiv, acoperișul în patru ape și temelie înaltă. Acest model de case este des urmărit și de cei care își doresc propria casă tradițională. Ce este specific caselor din Bucovina, este reprezentat de prelungirile acoperișului, care formează o ștreașină lungă și foarte largă, element caracteristic zonei.

Chiar dacă oamenii se află pe un drum al modernității, casele tradiționale își păstrează în mare parte aspectul, cu unele elemente de noutate. Cei care aleg să își construiască sau să cumpere o casă în această zonă, urmăresc stilul clasic tradițional cu elemente care să redea confortul unui cămin. Casele tradiționale românești păstrează obiceiuri vechi, îmbinând totdată elemente de noutate, reușind să fie o temelie de legătură între prezent și trecut.

Oltenia

a păstrat până astăzi frumusețea caselor de odinioară cu stâlpi din lemn sculptat, unele cu mobilier vechi de 90 de ani. Frumusețea caselor tradiționale oltenești ascunde un interes al oamenilor pentru societate, deoarece fiecare casă era așezată și orientată într-un anume fel. Aici, casele fac parte din comunitate și aparțin comunității. Prin urmare ele sunt în armonie cu specificul rural. În Oltenia, lemnul este sculpat iar rama de lemn a ferestrei are rozete sculptate. Acestea sunt prelucrate cu măiestrie artistică și care atrag nu doar numeroși turiști ci și potențiali clienți.

Zonele de munte abundă de case tradiționale iar pe internet putem găsi felurile pagini. Deasemenea exista firme care se oferă să ne construiască o casă de vis. Românii și străinii admiră și înțeleg frumusețea caselor tradiționale. Totodată încercând să o conserve pentru a putea fi admirată și de alții. Casele tradiționale rămân un reper arhitectural și o idee pentru cei care își construiesc locuința, un reper al românilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *